• Exterior view of the completed Alter Hall at Xavier University.
  • Interior view from the second floor of Alter Hall at Xavier University.
  • Interior view of Alter Hall at Xavier University.
  • A common space in Xavier University's Alter Hall.
  • A view of the entrance at Alter Hall.

Dedicated in 1960, the four story academic building received a renovation designed for LEED Gold. The new space, housing 33 flexible classroom environments and learning spaces, retained approximately 70% of the original structure.

Each end of the building was removed to accommodate larger and more open classroom and meeting spaces. Schaefer structural engineers designed the new additions so that they could tie back into the existing structural frame. Other structural challenges included temporary shoring and construction support services to facilitate phased construction sequences, and the removal of a major load bearing column in order to facilitate people flow through the building.

Energy usage is at half the campus average, thanks to windows responsible for reduce solar heating, a reflective roof that reduces heat retention, and other environmentally friendly and energy efficient measures.

 

Leave a Reply